امروزه نظارت تصویری نقش مهمی را در مجموعه راهکارهای امنیت فیزیکی سازمانها ایفا میکند. کمتر سازمان بزرگی را میتوان یافت که از این ابزار در جهت افزایش ضریب امنیت خود بهره نگیرد. معمولا سازمانها از بکارگیری این ابزار دو هدف را دنبال میکنند: اولین هدف، بازدارندگی است به این مفهوم که مجرمان بالقوه با مشاهده تجهیزات مربوطه از ارتکاب جرم خودداری ورزند و دومین هدف، ایجاد امکانات کشف و پیگیری اتفاقات احتمالی است که برخلاف سیاستهای سازمان در محیط تحت نظارت سازمان بوقوع میپیوندد.
برداشت اغلب کاربران حوزه نظارت تصویری آن است که با تامین و نصب دوربینهای مداربسته، سازمان به اهداف خود خواهد رسید، حال آنکه برای تحقق هدف دوم در سازمان، مستلزم بهرهبرداری از تصاویر برداشت شده توسط دوربینها و پردازش صحیح آنها میباشد و برای تحقق این امر، ایجاد زیرساخت مناسب ضروری است.
زیرساخت مورد نیاز برای سامانه نظارت تصویری شامل عناصر زیر است:
دوربین مداربسته (CCTV)
دوربین را شاید بتوان محور سامانه نظارت تصویری خواند. این دستگاه، وظیفه تولید داده را در سامانه برعهده دارد. امروزه، استفاده از دوربینهای تحت شبکه (مبتنی بر IP) فراگیر شده است. در انتخاب دوربین دو نکته حائز اهمیت است. اول، کیفیت تصویربرداری و دوم، امکانات جانبی دوربین که که هر دو باید متناسب با نیاز سازمان و کاربریهای حال و آینده باشد.
از جمله مهمترین ویژگیهای دوربین که میتواند برای سازمانها مفید باشد عبارتند از:
قابلیت کار در شب
قابلیت کار در شرایط بد جوی
قابلیت ضد خرابکاری فیزیکی
قابلیت رهگیری افراد
قابلیت فشردهسازی تصاویر برای صرفه جویی در حجم انتقال داده
تجهیزات ذخیرهسازی اطلاعات (Data Storage)
تصاویر برداشت شده توسط دوربینهای مداربسته برای استفاده آتی باید در تجهیزات تخصصی ذخیره شوند. موارد مهمی که در ذخیرهسازی اطلاعات تصاویر باید به آنها توجه کرد، عبارتند از:
حجم زیاد اطلاعات: تصویر متحرک شامل دادههایی است که حجم زیادی از فضای ذخیرهساز را اشغال مینماید. از آنجا که بسیاری سازمانها مایلند برای دوره زمانی مشخصی تصاویر ضبط شده را نگهداری کنند، نیاز به تامین تجهیزات ذخیرهسازی متناسب خواهند داشت.
قابلیت اطمینان از صحت اطلاعات: تصاویر ذخیره شده توسط دوربین معمولا بلافاصله مورد استفاده قرار نمیگیرند. تجهیزات ذخیرهسازی باید بنحوی انتخاب و پیکربندی شوند که دادههای ذخیره شده در آنها دچار خرابی نشود تا در زمان مناسب قابل بازیابی و استفاده باشد.
نرمافزار مدیریت تصاویر (Video Management Software)
مدیریت تصاویر ضبط شده توسط دوربینهای مداربسته مستلزم بکارگیری نرمافزارهای خاص است. مدیریت تصاویر شامل دستهبندی آنها، بازخوانی تصاویر و جستجو در تصاویر بر اساس اتفاقات ثبت شده (تشخیص حرکت، تشخیص عبور اشیا از خطوط مجازی، اتفاقات علامتگذاری شده توسط کاربر) می باشد.
یکی از اساسیترین چالشها در استفاده از نرمافزارهای مدیریت تصاویر در سازمانها، استفاده از ابزاری است که بتواند طیف وسیعی از دوربینها و تجهیزات معتبر با برندهای مختلف را پشتیبانی کند. راهکار حل این مشکل، استفاده از نرمافزاری هماهنگ با شرکت سازنده دوربین است. بنابراین یا باید از نرمافزار مدیریت تصاویر شرکت سازنده دوربین استفاده کرد و یا از محصولات شرکتهای سازنده نرمافزار که شریک تجاری شرکت سازنده محصولات دوربین هستند، بهره برد.
مهمترین قابلیتهای نرم افزارهای مدیریت تصاویر عبارتند از:
توانایی برقراری ارتباط بین شعب و مراکز مختلف یک سازمان و مجتمع کردن مدیریت و نظارت دوربینها از یک نقطه
قابلیت پشتیبانی از صدا و همچنین پشتیبانی از پورتهای ورودی و خروجی دوربین ها
توانایی پشتیبانی از روشهای تشخیص حرکت (Motion Detection)
قابلیت پشتیبانی از روشهای فشردهسازی مختلف در زمینه پردازش تصویر و همچنین پشتیبانی از فشردهسازی خاص هر نوع دوربین
پشتیبانی از قابلیت Multi streaming که باعث کاهش بار پردازشی بر روی سرور و هسته نرمافزار و همچنین کاهش پهنای باند مصرفی شبکه میشود.
قابلیت دسترسی از راه دور از طریق تلفن همراه
توانایی اضافه شدن هر تعداد دوربین در آینده به نرم افزار مدیریت تصاویر به کار گرفته شده در سازمان
قابلیت پلاکخوانی و تشخیص چهره با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر
توانایی ایجاد سطوح دسترسی کاربران مختلف برای نظارت و مدیریت دوربینها
پشتیبانی از روشهای کدگذاری در انتقال صدا و تصویر جهت جلوگیری از نفوذ
زیرساخت شبکه ارتباطی (Network infrastructure)
زیرساخت شبکه، وظیفه برقرار ارتباط بین اجزای مختلف سامانه نظارت تصویری را بر عهده دارد. چنانچه پیشتر ذکر شده، دوربینهایی که امروز بکارگرفته میشوند، مبتنی بر IP هستند. اطلاعات جمعآوری شده توسط دوربینها از طریق شبکه ارتباطی به تجهیزات ذخیرهسازی منتقل میشود. همچنین برای بازبینی تصاویر نیز اطلاعات باید از طریق شبکه جابجا شود. بنابراین درستی عملکرد و کیفیت زیرساخت شبکه، نقش مهمی در کارایی سامانه نظارت تصویری ایفا میکند.
در طراحی و پیکربندی شبکه باید توجه داشت که حجم داده قابل توجهی از دوربینها به تجهیزات ذخیرهسازی منتقل میشود. زیرساختهای فعال و غیر فعال شبکه باید بگونهای انتخاب و اجرا شوند که توانایی پاسخگویی به نیاز سامانه را داشته باشد.
خدمات پشتیبانی دوربین مدار بسته شرکت سیستم گستر ارتباط افزار